W Sandomierzu zapachniało grzybami. "Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne" na dziedzińcu Zamku Królewskiego

loadingŁaduję odtwarzacz...

Podziel się:

Oceń:

W niedzielę w Sandomierzu zapachniało grzybami. Po raz siedemnasty na dziedzińcu sandomierskiego Zamku Królewskiego odbył się konkurs „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, którego tym razem motywem przewodnim były grzybowe przysmaki.

Grzyby choć wartości odżywczej zbytnio nie posiadają w regionalnej kuchni cieszą się olbrzymią popularnością. Szczególnie często wykorzystywane są jesienią, kiedy w lesie jest ich mnóstwo. Co w nich takiego szczególnego jest, że w kuchni są tak często wykorzystywane? Zapytaliśmy uczestników biorących udział w niedzielnym kulinarnym wydarzeniu. 


Na poszczególnych stoiskach, które przygotowały bogatą ofertę przygotowanych potraw grzyby królowały w różnych odsłonach. Był tradycyjny barszcz grzybowy, kluseczki kładzione z kurkami oraz mnóstwo innych kulinarnych specjałów. 


Dziedziniec zamkowy w niedzielne popołudnie odwiedził również burmistrz Sandomierza, Marcin Marzec, który podkreślił promocyjny akcent niedzielnego wydarzenia. 


Jury konkursowe nie miało łatwego zadania. Jednak po spróbowaniu kilkunastu przygotowanych konkursowych potraw jednogłośna decyzja zapadła.  Główna nagroda – „Srebrna Chochla” – trafiła do gminy Samborzec. Członkinie Stowarzyszenia „Gorzyczany z sercem dla ludzi” przygotowały kluski kładzione z kurkami.

 

Telewizja STV.pl | [email protected]

Zdjęcia (6)


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu STV.pl. TOP CREATIVE Sp. z o.o. z siedzibą w 27-530 Ożarów, Osiedle Wzgórze 16/25 jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe