
Podziel się:
Oceń:
Sandomierz od dłuższego czasu słynie z festiwali poświęconych dobrym produktom. Z pewnością największym jest „Festiwal Chleb Wino Ser”. Jak twierdzi główny organizator Gieno Mientkiewicz, to wydarzenie sławiące polskie naturalne produkty, rodzimą kuchnię, tradycje i to co na naszych stołach najlepsze.
- Podczas festiwalu z pewnością nie zabraknie okazji do kosztowania nowych smaków. W programie będę również pokazy kulinarne oraz warsztaty tematyczne. Wśród wystawców nie zabrakło winiarzy z regionu oraz wystawców z zagranicy – mówi Gieno Mientkiewicz, organizator - Chciałbym, żeby odwiedzający Festiwal w Sandomierzu wyjechali stąd pełni wrażeń i doświadczeń nie tylko kulinarnych. Mamy mnóstwo wspaniałych naturalnych produktów – serów, chleba, przetworów czy wędlin - często jeszcze zbyt mało znanych. Taki Festiwal to dobra szansa na promocję polskiej kuchni i naszej tradycji kulinarnej.
Potencjał Festiwalu „Chleb Wino Ser” , który jest znakomitą promocją miasta Sandomierz dostrzegł również burmistrz Marcin Marzec.
- Idea tego wydarzenia znakomicie wpisała się w wszelkie walory naszego pięknego Sandomierza. W tym roku zmieniliśmy nieco jego dotychczasową formułę, rozszerzając zakres wydarzenia o inne produkty. Jak widać formuła się przyjęła i z pewnością w następnych latach będzie nadal kontynuowana – mówi burmistrz Marcin Marzec.
Atrakcją dla odwiedzających Sandomierz był z pewnością dzień poprzedzający weekendowe wydarzenie, czyli Dzień Partnerów, który podobnie jak festiwal obfitował w degustacje i liczne pokazy. A pokazy łączenia kawy i serów, degustacja lodów serowych oraz wielki poczęstunek daniem makaronowym na starówce to tylko kilka punktów tego dnia. W programie tego dnia był również pokaz lepienia pierogów, wspólne pieczenie chleba oraz widowisko kulinarno artystyczne pt. „6 kucharzy, 2 dyrygentów i 1 spiker”.
W sobotę Festiwal obfitował również w cykl atrakcji nie tylko kulinarnych. Festiwalową kawiarenkę odwiedzali autorzy książek kulinarnych i autorytety w tej dziedzinie. Można było również porozmawiać o tradycji i historii jedzenia z historykiem jedzenia i kulinariów prof. Jarosławem Dumanowskim oraz z dr Józefem Sadkiewiczem, który opowiadał o badaniach ziaren, mąki, chlebów oraz mięsa.
Wydarzenie zakończyło się klimatyczną kolacją na Zamku Królewskim, którą koordynował Adam Chrząstowski, jeden z najlepszych szefów kuchni. Jak zapowiedział na kolacji przygotowanej przez zespół było smacznie, tradycyjnie, zdrowo i wyśmienicie.
W organizację Festiwalu włączyło się m.in. Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy, Lokalna Organizacja Turystyczna, Sandomierskie Centrum Kultury, a także lokalni muzealnicy, artyści i pasjonaci dobrego smaku. Partnerami honorowymi wydarzenia są Marszałek Województwa Świętokrzyskiego i Burmistrz Sandomierza.
Festiwal, który prowadził Maciej Orłoś zakończył się w niedzielę, 23 czerwca.