STREFA FARMERA: Uprawa ogórka pod osłonami

loadingŁaduję odtwarzacz...

Podziel się:

Oceń:

Specyfika warunków klimatycznych w rejonie Sandomierza, pozwalająca uprawiać rośliny ciepłolubne, znana była od dawna.

Rejon najbardziej zasłynął z uprawy pomidora wysokorosnącego uprawianego przy palikach, którego areał uprawy w latach osiemdziesiątych minionego stulecia wynosił około 4500 ha. Obecnie trudno się doliczyć 300 ha. Drugim ciepłolubnym warzywem jest ogórek.

W miarę zgłębiania tajników uprawy obu gatunków, szybko zaadoptowane zostały do uprawy pod osłonami. Początkowo w gruncie, następnie w pierścieniach o pojemności 10-12 litrów podłoża, potem na belkach słomy  a obecnie na balotach wełny mineralnej. Ta ostatnia pozwala w pełni kontrolować warunki uprawy i stan odżywienia roślin. 

Janusz Suszyna | [email protected]

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu STV.PL. TOP CREATIVE Sp. z o.o. z siedzibą w 27-530 Ożarów, Osiedle Wzgórze 16/25 jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe